Το Πατρίδα Ξένη είναι μια ελεγεία για την Ελλάδα ως γη νοσταλγίας αλλά και ξενιτεμού.
Μιλά τη σχέση με την πατρίδα εκείνων που γεννήθηκαν ή μετανάστευσαν εκεί, την έζησαν, την αγάπησαν, αλλά κάποτε την άφησαν πίσω τους, έστω με το σχέδιο και την ελπίδα επιστροφής.
Είναι μια ωδή στην αμφίσημη λατρεία-θυμό απέναντι στην πατρίδα αλλά και στην εξιδανίκευσή της και τη νοσταλγία από τους μαγεμένους-απομαγεμένους που ζουν μακριά της.
Γράφτηκε μέσα από την προσωπική και συλλογική εμπειρία της μετανάστευσης προς και από την Ελλάδα ως μια χώρα που σημάδεψε όσους την έκαναν κάποτε κέντρο της ζωής τους.
Από τους Έλληνες μετανάστες του 21ου αλλά και του 20ου αιώνα ως τους αλλογενείς μετανάστες που κάποτε ζήσαν εκεί και τώρα την εγκατέλειψαν για άλλες χώρες για να ξεφύγουν από το τέλμα, τη διαφθορά, την αναξιοκρατία, τις αυτοχειρίες και τα αδιέξοδά της.
Μίλτος Παύλου:
«Όσο είμαι αλλού μπορεί να σε συναντήσω λέει ο στίχος, μάλλον ο πρώτος που έγραψα σε κάτι σημειώσεις αναμονής αεροδρομίου... Αρκετές φορές συναντώ στην Ευρώπη ανθρώπους που έχουν ζήσει και αγαπήσει την Ελλάδα. Έλληνες νέους μετανάστες αλλά και παλιότερες γενιές γκασταρμπαιτερ, Αλβανούς, Πακιστανούς, Μπακγκλαντεσιανούς διπλούς και τριπλούς μετανάστες και άλλους..
Αναγνωρίζω το κοινό γλωσσικό και σε κάποιο βαθμό κοινωνικό βίωμα και βλέπω στο βλέμμα τους ένα παροπλισμένο μεν, διαρκή λανθάνοντα δε, έρωτα για έναν κόσμο, άλλοτε εξιδανεκευμένο και άλλοτε λυπημένα εγκαταλειμμένο… στο μεγάλο τόξο του γυρισμού …που όλο σχεδιάζουν αλλά δεν πραγματοποιούν ποτέ...
Κάπου στα 2010 εργαζόμουν, έγραφα και μιλούσα στην Ελλάδα ως κοινωνικός επιστήμονας ότι αξίζει να φανταστούμε μια νέα δυναμική ελληνική κοινωνία με τη διεύρυνση της ιδιότητας του πολίτη μέσα από την ταύτιση με πολιτικές αξίες της ισότιμης συμμετοχής χτίζοντας πάνω στο κοινό μας κοινωνικό και πολιτικό-πολιτισμικό ανήκειν.
Σήμερα, μετά από 14 χρόνια, έντονης και ενίοτε διαλυτικής κοινωνικο-οικονομικής και πολιτικής κρίσης, κάποια από τα παιδιά της Ελλάδας που φανταζόμουν τα συνάντησα αλλού. Μέσα στο δικό μου ταξίδι μπρος και πίσω, ολοένα φεύγοντας και ολοένα επιστρέφοντας. Στις αλληλοτεμνόμενες διαδρομές μας ας ακουμπήσουμε δύο λόγια για μια πατρίδα που σε κάποιους εμιγκρέδες και ξένους, μοιάζει ξένη και ψέμα ενός άλλου καιρού..»
Συντελεστές:
Μουσική και τραγούδι: Μίλτος Παύλου
Παραγωγή: Μίλτος Παύλου - Σέργιος Βούδρης
Ενορχήστρωση – εκτέλεση: Σέργιος Βούδρης
Mix – Mastering: Σταύρος Γεωργιόπουλος @ Diskex Studio
Ηχογραφήσεις οργάνων: Diskex – Sergios Voudris
Ηχογραφήσεις φωνής: Studio Μίλτου Παύλου Altāria @Bruckhaufen, Vienna
Cover art: by Miltos Pavlou
Κοινωνικά δίκτυα του Μίλτου Παύλου:
http://www.miltospavlou.art/ (επίσης για παραγγελίες CD)
https://www.facebook.com/MiltosPavlouMusic/
https://www.youtube.com/@miltospavlou
https://instagram.com/miltos_pavlou
Spotify: https://tinyurl.com/MiltosPavlou
Κυκλοφορεί ψηφιακά από την Protasis Music σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες:
Traveler Soul by Miltos Pavlou
Spotify: https://bit.ly/4eJXSWN
Apple/ itunes: https://bit.ly/3Bq62W5
Deezer: https://bit.ly/3N5nkdM
YouTube: https://youtu.be/to6DBCd93Bs